Το ονομα της Διοργανωσης

ΚΡΑΥΞΙΔΑΣ ( ή ΚΡΑΞΙΛΑΣ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΡΑΝΝΩΝΑ

1ος ΘΕΣΣΑΛΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΙΠΠΙΚΟΥ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ "ΚΕΛΗΣ" (648 π.Χ, 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες)

ΚΕΛΗΣ : Ο Κέλης είναι αγώνισμα με έναν ίππο κατάλληλο γυμνασμένο  ("κέλης τέλειος") και αναβάτη που διεξάγονταν σε διαδρομή 6 φορές τον ιπποδρόμο.

Η εμφάνιση των ιππικών αγωνισμάτων συμπίπτει με την ενσωμάτωση του ίππου στις στρατιωτικές τακτικές στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο κατά την Γεωμετρική περίοδο. Η συμμετοχή ίππων σε αγώνες εντάθηκε κατά τον 8ο-9ο αι. π.Χ., γεγονός που οδήγησε στην άνθηση των ιππικών αγώνων. Σύμφωνα με την μελέτη, η διοργάνωση ιππικών αγώνων μάλλον ήταν πιο συχνή σε περιοχές όπου ο ρόλος του αλόγου στην στρατιωτική δομή ήταν αυξημένος όπως η Ερέτρεια, η Χαλκίδα αλλά και η φημισμένη για τα άλογά της, Θεσσαλία.

Ο "Κέλης" πλεονεκτούσε έναντι των άλλων δαπανηρότερων ιππικών αγωνισμάτων λόγω του ότι αυτό απαιτούσε μόνο ένα άλογο έναντι δύο ή τεσσάρων ("Τέθριππον") ίππων αλλά και άρματος των υπολοίπων.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, την πρώτη συμμετοχή στο πρόγραμμα του Κέλη ως ιππικό αγώνισμα στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες το 648 π.Χ.

ΚΡΑΥΞΙΔΑΣ ( ή ΚΡΑΞΙΛΑΣ): Ο Κραυξίδας (ή Κραξίλας) από την Αρχαία Κραννώνα της Θεσσαλίας, πέρασε στο πάνθεον των Ολυμπιονικών ως ο πρώτος νικητής του  αγωνίσματος του Κέλη αλλά και ως ο πρώτος Θεσσαλός νικητής ιππικού αγωνίσματος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αν και δεν υπάρχουν περισσότερα καταγεγραμμένα στοιχεία για τον Κραυξίδα, μπορεί να ειπωθεί με σχετική ασφάλεια, ότι πιθανότατα ανήκε στην πλούσια τάξη δεδομένου ότι η ιδιοκτησία ίππων στον Ελλαδικό χώρο ήταν μια πολυτέλεια που μόνο οι αριστοκράτες της εποχής μπορούσαν να επωμιστούν. Ως ιδιοκτήτης ίππου λοιπόν, ήταν υποχρεωμένος να επανδρώνει το ιππικό της πόλης του. Μολονότι, την ίδια περίοδο οι φάλαγγες πεζών οπλιτών ήταν -για οικονομικούς και στρατιωτικούς λόγους- ο κυρίαρχος σχηματισμός, το ιππικό είχε σε πεδινές περιοχές όπως η Θεσσαλία, σημαντικό και αποτελεσματικό ρόλο.

Παρόλα αυτά, για τα επόμενα 84 χρόνια, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο αγώνισμα του Κέλη -και όχι μόνο- μέχρι το 564 π.Χ. όταν και μνημονεύεται ως νικητής του αγωνίσματος ο Καλλίας από την Αθήνα.

Η περίοδος αυτή (6ος αι. π.Χ) αναφέρεται και ως "αιώνας της αθλητικής διοργάνωσης" με κύριο χαρακτηριστικό την άνθηση των αθλητικών διοργανώσεων σε όλο τον Ελλαδικό χώρο εξαιτίας της αύξησης των αθλητών από την Ελλάδα και τις αποικίες της αλλά και της σημασίας που οι αγώνες απέκτησαν στην προσπάθεια των ηγετών να αποκτήσουν φήμη και ισχύ.

Οι καταγραφές για τον Κέλη και τα υπόλοιπα ιππικά αγωνίσματα, πυκνώνουν τους επόμενους δύο αιώνες της Κλασσικής περιόδου. Από τους νικητές του αγωνίσματος, ξεχωρίζει το όνομα του Φίλιππου, βασιλιά της Μακεδονίας το 356 π.Χ. στην Ολυμπία.

(από την μελέτη με τίτλο : "Το αγώνισμα ΚΕΛΗΣ στην Αρχαία Ελλάδα από την προ-Κλασσική περίοδο μέχρι τον 1ο π.Χ αι", 1989).

rocky-mountain-NEGATIVE

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Image
Image
Image
Image
Image
Image